Toivakan kamarimusiikkifestivaalin taiteilijat 2025:

Kuva: Heikki Tuuli

Tuuli Lindeberg, sopraano

Sopraano Tuuli Lindeberg tunnetaan erityisesti barokkiajan ja oman aikamme laulumusiikin esittäjänä. Hän laulaa säännöllisesti Suomen parhaiden orkesterien ja kamariyhtyeiden kanssa ja esiintyy ahkerasti maamme klassisen musiikin näyttämöillä, konserttisarjoissa ja festivaaleilla. 

Lindeberg on aktiivinen nykymusiikin puolestapuhuja ja esittäjä, jonka lauluääni ja muusikkous ovat inspiroineet monia suomalaisia säveltäjiä. Äskettäin hän on kantaesittänyt muun muassa Antti Auvisen, Heta Ahon, Eetu Ranta-ahon, Asta Hyvärisen, Juhani Nuorvalan, Hannu Pohjannoron, Olli Kortekankaan, Ilkka Hammon, Sampo Haapamäen, Mioko Yokoyaman ja Kaija Saariahon musiikkia. 

Näyttämörooleja Lindebergillä on ollut vuosien varrella erityisen paljon maamme vapaan kentän kamariooppera- ja poikkitaiteellisissa produktioissa, joista tuoreimpina mainittakoon Lauri Mäntysaaren mikrotonaalinen monologiooppera Loputtomuus, Francesca Caccinin Alcinan saari (Nettuno, Sirena ja Nunzia), Vivaldin Ottone in villa (Caio), Anna Mustosen ja Marianna Henrikssonin barokkimusiikkia ja nykytanssia yhdistänyt Eros, Minna Leinosen Alma! (Aino) sekä Kaija Saariahon varhainen musiikkiteatteriteos Study for life

Itä-Helsingin musiikkiopiston kasvatti Tuuli opiskeli aluksi mm. pianonsoittoa, kuoronjohtoa ja musiikin teoriaa sekä lauloi lukuisissa lauluensembleissä ennen siirtymistään solistiuralle. Klassista laulua hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa Ritva Auvisen johdolla ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2002. Tätä nykyä Tuuli nauttii esiintymistyönsä ohella opettamisesta, unohdetun vokaaliohjelmiston esiin kaivelusta ja ohjelmistosuunnittelusta. Hän opettaa sivutoimisesti omien erikoistumisalojensa laulumusiikkia Sibelius-Akatemiassa ja toimii Musica nova Helsinki -nykymusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana.

Lindeberg työskentelee paraikaa Taiken myöntämällä 3-vuotisella taiteilija-apurahalla. 

Kuva: Eeli Järvinen

Aapo Järvinen, huilu ja taiteellinen johto

Aapo Järvinen on suomalainen huilisti. Hänen musiikillinen ja sitä mukaileva elämänpolkunsa on kulkenut Ala-Keiteleen musiikkiopistosta Helsingin ja Berliinin yliopistoelämän sykkeeseen, yritysten ja erehdysten kautta orkesterien sydämeen soolohuilujakkaralle, solistiksi, kamarimuusikoksi ja festivaalijohtajaksi. Mieleenpainuvimpia kokemuksia elämässä ja muusikoksi kasvamisessa ovat kuitenkin olleet kohtaamiset ja työskentely kollegoiden ja ystävien kanssa.

Järvinen on valmistunut musiikin maisteriksi sekä Sibelius-Akatemiasta että Berliinin Taideyliopistosta. Tärkeitä opettajia ovat olleet Marja Luiro, Rainer Risberg, Hanna Juutilainen, Mikael Helasvuo, Annette von Stackelberg sekä Hanna Kinnunen. Järvinen työskentelee Jyväskylä Sinfonian huilun äänenjohtajana ja on soittanut useimpien maamme orkesterien riveissä, viimeisimpänä RSO:ssa Salzburgin perinteisellä pääsiäisfestivaalilla Esa-Pekka Salosen johdolla.

Orkesterisoiton lisäksi kamarimusiikilla on aina ollut erityinen paikka Järvisen sydämessä. Hän on soittanut lukuisilla festivaaleilla ympäri Eurooppaa, ja vuonna 2019 oli aika perustaa oma, Toivakan kamarimusiikkifestivaali, yhdessä pianisti Fanny Södeströmin kanssa.

Muusikon työn ohella Järvinen harrastaa kiipeilyä, juoksemista ja jumppaamista olohuoneessa. Hänen mielipuuhaansa on luonnossa liikkuminen yhdessä Toivo-koiransa kanssa.

fanny15-fb.jpg

Fanny Söderström, piano ja taiteellinen johto

Syvällisyys, rehellisyys, yhteys. Nämä kolme olemisen peruselementtiä ovat kannatelleet Fanny Söderströmiä kohti musiikin ydintä aina siitä lähtien, kun hän kolmevuotiaana onnistui taikomaan pianostaan ensimmäisen merkityksellisen äänen. Sillä hetkellä nuottiviivastosta tuli hänen aapisensa, pianonkoskettimista satukirjat ja suurista sävellyksistä itseilmaisun väline, jolla voi siirtää ajatuksia ja liikuttaa jopa tuhansia ihmisiä yhtä aikaa – sanaakaan sanomatta.

Söderströmin vaikutussäde ulottuu kotimaasta Kaukoitään ja Pohjois-Amerikkaan. Sooloresitaaleja hän on soittanut esimerkiksi Detmoldissa, Tukholmassa ja Berliinissä. Kamarimusiikkia mm. Montrealissa ja useissa Kiinan kaupungeissa. Koska Söderströmin inspiraatio syttyy kirkkaaksi myös yhteisestä musisoinnista, hän on aktiivisesti luonut uusia yhteistöjä ympärilleen. Vuonna 2011 hän perusti uuden sinfoniaorkesterin, Oma Orchestran ja vuonna 2019 yhdessä Aapo Järvisen kanssa kamarimusiikkifestivaalin Toivakkaan. Vakituisesti hän esiintyy Trio Est -yhtyeessä yhdessä viulisti Abel Puustisen ja sellisti Anna Westerlundin kanssa.

Opintonsa Söderström aloitti Itä-Helsingin musiikkiopistossa ja viimeisteli Sibelius-Akatemiassa Tuija Hakkilan ja Antti Hotin johdolla. Tällä hetkellä hän lopettelee maisteriopintoja Berliinin Taideyliopistossa professori Björn Lehmannin johdolla. Kilpailumenestystä Söderström on saanut sijoittumalla toiseksi vuoden 2017 Tampereen pianokilpailussa sekä vuoden 2018 Helsinki Lied -kilpailussa. Hän on myös esiintynyt laajasti ympäri Suomen festivaalikarttaa, kuten PianoEspoossa, Meidän Festivaalilla, Mäntän musiikkijuhlilla, Helsingin Juhlaviikoilla, Kamarikesässä ja Viitasaaren Musiikin aika -festivaalilla sekä soittanut Kuopion kaupunginorkesterin, Saimaa Sinfoniettan, Tampere Filharmonian ja Jyväskylä Sinfonian solistina. Keväällä 2022 hän esitti Radion Sinfonianorkesterin konsertissa Beethovenin kolmoiskonserton yhdessä sellisti Senja Rummukaisen ja viulisti Otto Antikaisen kanssa.

Kuva: Ville Hautakangas

Kuva: Ville Hautakangas

Sauli Lämsä, piano

Sauli Lämsä on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta (2017), jossa hän opiskeli Margit Rahkosen johdolla, sekä musiikkipedagogiksi Savonia- ammattikorkeakoulusta (2013), jossa hän opiskeli Kirsti Huttusen johdolla.

Sauli on esiintynyt Suomessa soolokonsertein, sekä myös kamarimusiikki- ja liedpianistina. Pianonsoiton lehtorin virassa hän on työskennellyt elokuusta 2018 lähtien Vantaan musiikkiopistossa.

Hänet on palkittu useissa pianokilpailuissa.