Toivakan kamarimusiikkifestivaalin taiteilijat 2019:

Kuva: Julia Wesley

Kuva: Julia Wesley

Abel Puustinen, viulu

Lontoossa asuva viulisti Abel Puustinen on suhteellisen nuoresta iästään huolimatta ehtinyt nähdä konserttisaleja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tähän ovat vaikuttaneet hänen aktiivisen soolotyöskentelynsä lisäksi innokkuus orkesteri- ja kamarimusiikkisoittoon. Solistina Puustinen on esiintynyt muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Työskentely kamarimusiikin parissa, sekä siitä nauttiminen, on vienyt Puustisen eri puolille Eurooppaa ja Aasiaan. Tunnetuista konserttisaleista mainittakoon Lontoon Wigmore Hall, King’s Place ja Conway Hall.

Sibelius-Akatemiassa monta vuotta oppinsa saanutta Puustista ovat koulineet Suomessa viime vuosien ajan Laura Vikman sekä Antti Tikkanen. Syksyllä 2016 aloittamia opintojaan Lontoon Royal College of Musicissa Puustinen jatkaa edelleen maisterin tutkintoon (Master of Music) tähdäten Jan Repkon johdolla.

Suomen Kulttuurirahaston tukema Viuluakatemia, sekä monet muut mestarikurssit ovat olleet, ja tulevat olemaan olennainen osa Puustisen opiskeluja. Mestarikursseja, joihin Puustinen on osallistunut ovat pitäneet muun muassa Maxim Vengerov, Ilja Grubert, Mi-Kyung Lee, Mihaela Martin, Hagai Shaham ja Elina Vähälä. Tärkeitä opettajia tähän astisella matkalla ovat olleet myös Lauri Untamala, Geza Szilvay, Paavo Pohjola ja Marko Ylönen.

Puustinen soittaa Suomen Kulttuurirahaston lainaamalla Giovanni Battista Guadagnini -viululla.

Wihurin Säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto ovat tukeneet hänen taiteellista kehitystään ja työskentelyään.

gmisserlis-essi1-web (1).jpg

Essi Höglund, viulu

Essi Höglund (s. 1997) on kotkalaislähtöinen viulisti, joka rakastaa kamarimusiikkia ja onkin iloinen siitä, että saa olla mukana tällä uudella lupaavalla festivaalilla. Hän on soittanut useiden orkestereiden solistina, joista mainittakoon Radion Sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Orchestra Royal de Chambre de Wallonie, Kuopion kaupunginorkesteri, Kymi Sinfonietta ja Joensuun kaupunginorkesteri. Kamarimuusikkona hänet on lähimenneisyydessä nähty konsertoimassa mm. Helsingin Kamarikesä -festivaalilla, Greifswaldin Nordischer Klang -festivaalilla, Helsinki Chamber Music -festivaalilla, Kokonainen festivaalilla, Kymijoen lohisoitossa ja Encuentro de Santander -festivaalilla.

Essi aloitti opintonsa 4-vuotiaan Kotkan-seudun musiikkiopistossa Merle Kaadun johdolla ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa 13-vuotiaana opettajanaan Professori Réka Szilvay. Lukuvuoden 2017-2018 hän opiskeli Wienin musiikkikorkeakoulussa opettajanaan maailmankuulun Alban Berg -kvartetin viulisti Prof. Gerhard Schulz ja kamarimusiikkiopettajanaan Prof. Johannes Meissl. Hän kuului myös Viuluakatemiaan. Parhaillaan hänen opettajanaan Sibelius-Akatemiassa toimii Tero Latvala.

Essi Höglund on palkittu kärkisijoilla Jyväskylän viulukilpailussa sekä Tallinnan kansainvälisessä Young musician –viulukilpailussa. Vuoden 2018-2019 häntä näkee osittaisen viransijaisuuden merkeissä Radion Sinfoniaorkesterin kolmantena konserttimestarina. Hän soittaa tällä hetkellä Sibelius-Akatemian omistamaa Stradivarius –viulua.

20190311_163439.jpg

Pia Kukkonen, alttoviulu

Pia Kukkonen on opiskellut alttoviulun soittoa Sibelius-Akatemiassa sekä Lontoon Royal Academy of Music -korkeakoulussa Atso Lehdon, Garfield Jacksonin ja Martin Outramin johdolla. Hän toimii aktiivisena orkesteri- ja kamarimuusikkona niin Suomessa kuin ulkomaillakin, ja on soittanut mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Pori Sinfoniettan, Suomalaisen kamariorkesterin sekä Turun kaupunginorkesterin riveissä. Kukkonen soittaa vakituisesti Loisto-jousikvartetissa. Vuonna 2012 hän soitti Tampereen alttoviulukilpailun finaalissa.

kuhmon-kamarimusiikki-beata-antikainen-cello-sello-kuhmo-chamber-music.jpg

Beata Antikainen, sello

Beata Antikainen (s.1993) opiskelee Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa Prof. Claudio Bohorquezin luokalla. Hänen aiempia opettajiaan ovat olleet Sibelius- Akatemiassa Marko Ylönen ja Hannu Kiiski. Antikainen on palkittu Turun XII sellokilpailussa ja Berliinin kansainvälisessä Anton Rubinstein -sellokilpailussa.
Antikainen on aktiivinen kamarimuusikko ja esiintyy säännöllisesti musiikkifestivaaleilla kuten Kuhmon Kamarimusiikissa, Helsingin Kamarikesässä, Hauhon musiikkijuhlilla (vuoden 2012 nuori taiteilija), Sibafestissä, Eloa- festivaalilla, Pyhäjärven kamarimusiikissa, Holland Music Sessionissa ja Pekingin SuperCello -festivaalilla. Kesällä 2018 hän esiintyy myös mm. Galiciassa Guy Braunsteinin Clasclas -festivaalilla nuorena taiteilijana. Solistina hän on soittanut mm. Radion sinfoniaorkesterin, Turun Filharmonisen orkesterin, Helsinki Ensemblen ja Baden Baden Philharmonian kanssa.
Antikainen on ollut Gustav Mahler -nuoriso-orkesterin jäsen vuosina 2010 ja 2013. Hänet valittiin Helsingin kaupunginorkesterin sellistiksi syksyllä 2017 ja soittaa myös säännöllisesti Avanti-kamariorkesterissa.
Beata Antikainen soittaa milanolaista Luigi Bajoni -selloa n. vuodelta 1850, jonka Suomen Kulttuurirahasto on hänelle ystävällisesti lainannut.

artistpictureAW.jpg

Anna Westerlund, sello

Helsinkiläinen sellisti Anna Westerlund (s. 1997) opiskeli lukuvuoden 2018-19 professori Torleif Thedéenin luokalla Norjan valtiollisessa musiikkikorkeakoulussa Oslossa. Aikaisempia tärkeitä opettajia ovat olleet mm. Timo Hanhinen, Roi Ruottinen ja Taru Aarnio. Mestarikursseilla Annaa ovat inspiroineet esim. Frans Helmerson, Paavo Pohjola, Ivry Gitlis, Arto Noras ja Marko Ylönen.

Rakkaus kamarimusiikkiin on tuonut Annalle useita mahdollisuuksia konsertoida ammattimuusikoiden, esim. Meta4-kvartetin jäsenten, Liisa Pohjolan ja Lars Anders Tomterin kanssa. Annan perustama pianotrio, Trio Fermo, on palkittu ensimmäisellä palkinnolla molemmissa Suomen kansallisissa kamarimusiikkikilpailuissa sekä kansainvälisessä Savshinsky-kilpailussa Pietarissa. 

Helmikuussa 2018 Anna Westerlund palkittiin Turun XIII sellokilpailun finalistina ja soitti Turun filharmonisen orkesterin solisitina kapellimestari Klaus Mäkelän johdolla. Anna on soittanut myös Wegelius-kamarijousten ja Sipoon kamariorkesterin solistina. Orkesterin riveissä Anna keikkailee mm. Helsingin kaupunginorkesterissa ja Radion sinfoniaorkesterissa.

Anna Westerlundin opintoja ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica- ja Wegelius-säätiöt, Svenska kulturfonden sekä Sibelius-Akatemian tukisäätiö. Suomen Kulttuurirahasto on myös ystävällisesti lainannut Annalle Claude Pierray -sellon vuodelta 1714.


vuokko2 - 88.jpg

Aapo Järvinen, huilu

Aapo Järvinen aloitti huiluopintonsa Ala-Keiteleen musiikkiopistossa Äänekoskella ja on sittemmin opiskellut Sibelius-Akatemiassa sekä Berliinin Universität der Künste -taidekorkeakoulussa, josta valmistui musiikin maisteriksi kesällä 2018. Tärkeitä opettajia vuosien varrella ovat olleet Marja Luiro, Hanna Juutilainen, Mikael Helasvuo, Rainer Risberg, Hanna Kinnunen sekä Annette von Stackelberg.
Järvisen mielipuuhaa on yhteissoitto niin orkesterissa kuin kamariyhtyeissäkin. Hän on soittanut mm. Tapiola Sinfoniettan, Suomen Radion Sinfoniaorkesterin, Oma Orchestran, Baltic Sea Philharmonic -orkesterin sekä Avanti!:n riveissä. Helmikvintet-puhallinkvintetti sekä duo pianisti Fanny Söderströmin kanssa ovat Järvisen vakituisia kamarimusiikkikokoonpanoja. Kauden 2018-2019 hän toimii Tampere Filharmonian huiluryhmän vuorottelevana äänenjohtajana.

Järvinen on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ja solistitehtävissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Niistä mainittakoon Suomen Radion Sinfoniaorkesterin Nuorten solistien konsertti vuonna 2013, Crescendo- ja MEHRLICHT!MUSIK-festivaalit Berliinissä, Eloa-taidetapahtuma, Helsingin Kamarikesä sekä Hvitträskin kamarimusiikkifestivaali. Vuonna 2015 Järvinen voitti kolmannen palkinnon kansainvälisessä Gheorghe Dima-huilukilpailussa Romaniassa, ja vuonna 2017 hän soitti kansainvälisen Crusell-huilukilpailun semifinaalissa.
Soittamisen lisäksi Järvinen lenkkeilee, harrastaa ruuanlaittoa, kiipeilyä ja elokuvien katselua sekä haaveilee omasta koirasta.

_DSC5875.jpg

Antti Turtiainen, oboe

Antti Turtiainen aloitti matkansa musiikin maailmassa oboella Lappeenrannassa 9-vuotiaana 1999 Timo Lehtosen oppilaana. Festivaalin aikaan hänen pitäisi olla valmistunut Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, jossa hän on opiskellut Jorma Valjakan sekä Anni Haapaniemen johdolla. Lukuvuoden 2014-2015 Antti vietti opiskelijavaihodssa Barcelonassa. Hän nauttii musisoinnista kaikissa kokoonpanoissa, mutta orkesterisoitto on erityisesti hänen mieleensä. Oboella ja englannintorvella Antti hurmaa vakituisesti Oulu Sinfonian riveissä, mutta keikkailee ahkerasti useissa suomalaisissa orkestereissa, joista mainittakoon Helsingin kaupunginorkesteri ja Suomen Radion Sinfoniaorkesteri.

fullsizeoutput_c98.jpeg

Helmi Malmgren, klarinetti

Helmi Malmgren on nuori helsinkiläinen klarinetisti. Hän viimeistelee maisterin tutkintoaan Sibelius-Akatemiassa ja toimii samalla aktiivisena orkesteri- ja kamarimuusikkona. Opintojaan Malmgren on täydentänyt Pariisin konservatoriossa sekä Norjan musiikkiakatemiassa. Malmgren on soittanut useiden suomalaisten orkestereiden riveissä, niistä mainittakoon Avanti!- kamariorkesteri, Kansallisoopperan orkesteri, Tapiola Sinfonietta ja Helsingin kaupunginteatterin orkesteri. Intohimoisena kamarimuusikkona Malmgren on esiintynyt monilla festivaaleilla, kuten Santanderin musiikkifestivaalilla Espanjassa, Kamarikesässä Helsingissä, Kokkolan Oopperakesässä, Hvitträskin kamarimusiikkifestivaalilla sekä Crusell-viikolla. Helmikvintet-puhallinkvintetti, uutta musiikkia esittävä ÄÄNI-kollektiivi sekä oma Pianotrio ovat hänen vakiokokoonpanojaan. Malmgren nauttii myös opetustyöstä, ja on toiminut klarinetinsoiton opettajana Helsingin konservatoriossa.

03.jpg

Topias Kiiskinen, fagotti

Topias Kiiskinen aloitti fagotinsoiton opinnot 8-vuotiaana ja on opiskellut Tampereen Konservatoriossa, Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sekä Mannheimin Musiikkikorkeakoulussa. Opiskelujen aikana erityisen tärkeiksi henkilöiksi nousivat opettajasta kollegaksi muuttunut Mikko-Pekka Svala sekä Mannheimin mentori Ole Kristian Dahl. Topias on toiminut viransijaisena Suomen Kansallisoopperassa sekä Oulu Sinfonian riveissä ja on aiemmin ollut kuultavana mm. Helsingin Kaupunginorkesterissa ja Turun Filharmonisessa Orkesterissa. Lisäksi hän soittaa Helmikvintet-puhallinkvintetissä, jonka viimeisimpiä projekteja ovat olleet Aleksanterin teatterin oopperaproduktio ja Etelä-karjalan kiertue. Topiasta inspiroikin erityisesti kamarimusiikki ja pienyhtyeet, joissa voi vaikuttaa merkittävästi musiikilliseen ilmaisuun sekä pääsee luomaan uusia taiteellisia kokonaisuuksia tiiviissä vuorovaikutuksessa muihin muusikoihin.

IMG-20190203-WA0009.jpg

Jonathan Nikkinen, käyrätorvi

Jonathan Nikkinen on opiskellut käyrätorvensoittoa Hyvinkään musiikkiopistossa ja SibeliusAkatemiassa muun muassa Tero Toivosen, Erja Joukamo-Ampujan ja Jukka Harjun johdolla. Lukuvuoden 2016-2017 hän vietti opiskelijavaihdossa Barcelonan ESMUC - korkeakoulussa opettajanaan professori Jose Vicente Castello. Nikkinen on soittanut Tapiola sinfoniettan, Suomen Radion Sinfoniaorkesterin, Helsingin Kaupunginorkesterin, Avanti!:n sekä Orkester Nordenin riveissä, ja solistina häntä on nähty muun muassa RSO:n Nuorten solistien konstertissa vuonna 2013. Nikkinen esiintyy aktiivisesti, genrerajoja rikkoen myös kamarimuusikkona. Hänen vakikokoonpanonsa on puhallinkvintetti Helmikvintet. Syksystä 2018 lähtien Jonathan on toiminut Lappeenrannan Kaupunginorkesterin käyrätorvisektion äänenjohtajana.

fanny15-fb.jpg

Fanny Söderström, piano

Fanny Söderström (s.1993) on monipuolinen nuori pianisti, joka liikkuu sulavasti tyylistä toiseen. Hän on kotonaan niin solistitehtävissä kuin kamarimuusikkona mutta myös liedin ja oopperan parissa. Söderströmin ohjelmisto kattaa laajalti teoksia 1700-luvun alusta aina nykypäivän kantaesityksiin asti.

Vuonna 2017 Söderström saavutti menestystä Nordic Piano Competition-kilpailusssa (finalisti) ja Tampereen pianokilpailussa (jaettu 2.sija). Samana vuonna hän myös edusti Suomea kansainvälisessä Maj Lind-pianokilpailussa.

Söderström esiintyy säännöllisesti ympäri Suomea. Häntä on kuultu taitelijana muun muassa Mäntän musiikkijuhlilla, Kokkolan oopperakesässä, Nurmeksen kesäakatemiassa ja Eloa-festivaalilla. Suomen lisäksi Söderström on konsertoinut ympäri Kiinaa ja esiintynyt Pohjoismaissa, keski-Euroopassa ja Kanadassa.

Vuonna 2010 hän perusti Oma Orchestran – oman orkesterinsa. Orkesterin ensimmäinen konsertti oli Johanneksen kirkossa vuonna 2011 kapellimestarinaan Jonas Rannila ja solistinaan Söderström itse (Prokofiev: Pianokonsertto no.1).

Vuoden 2015 toukokuussa Söderström debytoi kapellimestarina, kun hän soitti Mozartin Pianokonserton no.20 d-molli solistina ja johti orkesteria itse.

Söderström on opiskellut pianonsoittoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa vuosina 2009-2016 professori Tuija Hakkilan ja Antti Hotin johdolla. Tällä hetkellä hän tekee maisterin tutkintoaan Berliinin Taideyliopistossa professori Björn Lehmannin johdolla.

Kuva: Ville Hautakangas

Kuva: Ville Hautakangas

Sauli Lämsä, piano

Sauli Lämsä on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017, jossa hän opiskeli Margit Rahkosen johdolla sekä musiikkipedagogiksi Savonia- ammattikorkeakoulusta vuonna 2013, jossa hän opiskeli Kirsti Huttusen johdolla.

Sauli on esiintynyt Suomessa soolokonsertein, sekä myös kamarimusiikki- ja liedpianistina. Pianonsoiton lehtorin virassa hän on työskennellyt elokuusta 2018 lähtien Vantaan musiikkiopistossa.

Hänet on palkittu useissa pianokilpailuissa.