ND8A0944.jpg

Arvoisa festivaalivieras,

haluan toivottaa Sinut sydämellisesti tervetulleeksi Toivakan kamarimusiikkifestivaalille! Ensi kesänä musiikki valtaa viikonlopun ajaksi Toivakan kirkonkylän, kun saavumme ystäväporukalla soittamaan viisi konsertillista upeaa musiikkia mitä parhaissa puitteissa. Alkukesän valo, Keski-Suomen järvimaisema ja luonto tarjoavat unohtumattoman tapahtumamiljöön uudelle festivaalillemme.

Idea oman musiikkitapahtuman järjestämisestä on ollut mielessäni oikeastaan niin kauan kuin muistan. Myönnän olevani onnekas, sillä olen löytänyt ympärilleni oikeat ihmiset, joiden kanssa tällaista urakkaa on voinut suunnitella ja toteuttaa. Tapasimme Fannyn kanssa opintojemme alkutaipaleella, ja olemme siitä asti soittaneet aktiivisesti kamarimusiikkiduona. Idea festivaalin järjestämisestä oli pyörinyt myös Fannyn mielessä ilmeisen pitkään, ja kun asia tuli joskus puolivahingossa puheeksi, alkoi suunnitteluprosessi kyteä.

Seuraava askel oli löytää paikka tapahtumalle, sillä Suomi on varsinkin kesäisin täynnä festivaaleja ja musiikkijuhlia. Perheeni pitkäaikainen kesämökki on Toivakassa Leppäsen rannalla, ja koska itsekin olen syntyjäni keskisuomalainen, tuntui luontevalta lähestyä Toivakan kuntaa asian tiimoilta. Pari vuotta sitten lähetimme kunnanjohtaja Pirkko-Liisa Vesteriselle sähköpostia, ja ensimmäisestä viestistä lähtien yhteistyö on ollut mutkatonta ja luontevaa. Valtaisa kiitos jo tässä vaiheessa kuuluukin Toivakan kunnalle ja Seurakunnalle, saamme toteuttaa Toivakan kamarimusiikkifestivaalin hienoissa tiloissa Toivakan kirkossa, Seurakuntatalolla ja Toivakka-talolla!

Rakensimme Fannyn kanssa ohjelman tämän kesän festivaalille melko demokraattisissa merkeissä soittajien toiveita kuunnellen. Kokonaisuus on intensiivinen ja toisinaan tummasävyinen, mutta myös valoisia hetkiä ja riemua on mukana runsain mitoin. Konserteissa kuultava musiikki on sävelletty pääosin 1800- ja 1900-luvuilla, säveltäjinä muun muassa Richard Strauss, Messiaen, Debussy, Ravel, Janacek ja Rachmaninov. Kun nyt katson ohjelmaa listattuna, huomaan ajattelevani, että siinä on musiikkia, joka määrittelee minulle itselleni kamarimusiikin, mutta myös koko elämisen syvimmän olemuksen. On uskallettava kuunnella ja ymmärtää muita, heittäytyä, ottaa riskejä ja olla kunnianhimoinen. On uskallettava toivoa ja luottaa muihin ihmisiin. Ja lopulta, on uskallettava olla herkkä.

Nähdään kesällä Toivakassa,

Aapo Järvinen, taiteellinen johto ja suunnittelu

vuokko2 - 4 (1).jpg
 

Hyvä kamarimusiikin ystävä,

tahdon toivottaa Sinut sydämellisesti tervetulleeksi uudelle kamarimusiikkifestivaalillemme. Odotan innolla tulevaa kesäkuuta ja kaikkea, mitä se pitää sisällään. Oman festivaalin järjestäminen ystävien kanssa on ollut jo pitkään suuri haaveeni. Suunnittelutyö on jatkunut jo useamman vuoden, ja tuntuu mielettömältä ja jopa hiukan epätodelliselta, että suunnitelmista tulee vihdoin totta.

Olen aina pitänyt konserttien ja isojen projektien suunnittelusta sekä toteuttamisesta, joten oman festivaalin järjestäminen alkoi houkuttaa. Toinen lempiasiani on aina ollut kamarimusiikin soittaminen hyvien ystävien kanssa ja korkeatasoisen taiteen tekeminen yhdessä. Olimme Aapon kanssa molemmat jo hahmotelleet päässämme omia festivaalejamme. Puhuimme sattumalta aiheesta ja tajusimme, että yhdistämällä voimamme saamme aikaiseksi jotain vieläkin hienompaa.

Erityisen tyytyväinen olen myös taiteilijakaartiimme, johon kuuluu viisi puhallinsoittajaa, viisi jousisoittajaa ja kaksi pianistia. Olen tutustunut heihin kaikkiin jo Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa tai varsinaisten opintojen alkuvaiheissa ja kasvanut yhdessä muusikkona heidän kanssaan. On ihanaa päästä soittamaan omalla festivaalilla juuri näiden ihmisten kanssa. Tiedän, että jokainen tulee tekemään parhaansa ja antamaan kaikkensa rakkaudesta lajiin. Se on parasta, mitä kamarimusiikissa voi olla.

Fanny Söderström, taiteellinen suunnittelu ja johto

Tuomas Salo_Fanny Söderström-16.5.2018-Full--16 (1).jpg