Toivakan kamarimusiikkifestivaalin taiteilijat 2024:

Kuva: Tuomas Tenkanen

Maria Puusaari, viulu

Viulisti Maria Puusaari tunnetaan nykymusiikkiaktivistina etenkin Uusinta Ensemblen ja Uusinta-jousikvartetin riveistä. Hän on tilannut ja kantaesittänyt runsaasti uusia teoksia sekä esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Puusaari myös opettaa säännöllisesti sekä säveltäjiä että muusikoita nykymusiikkiworkshopeissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Tällä hetkellä Puusaari valmistelee taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa aiheenaan nykymusiikin liidauskäytännöt. Vuosina 2019-2022 hän toimi oululaisen Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin taiteellisena johtajana.
Radion sinfoniaorkesterin soittajistoon kuuluva Puusaari on myös Suomen Solistiyhdistyksen jäsen ja aktiivinen kamarimuusikko, joka esittää vanhempaa ohjelmistoa sekä omissa resitaaleissaan että vaihtelevissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Puusaari on levyttänyt sooloteoksia ja kamarimusiikkia sekä kaupallisina julkaisuina että Yleisradion kantanauhoina. Hän on esiintynyt lukuisissa Ylen TV-taltioinneissa niin orkesteri- kuin kamarimuusikkonakin.

Otto Antikainen, viulu

Viulisti Otto Antikainen on tullut esiin sekä orkesterisolistina että kamarimuusikkona. Hän on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Keski-
Pohjanmaan kamariorkesterin, Joensuun kaupunginorkesterin sekä Kuopion kaupunginorkesterin solistina. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt monilla
festivaaleilla (mm. Kuhmon kamarimusiikki, Gstaad New Year Music festival, Tampere chambermusic, Hauhon musiikkijuhlat sekä Musiikkia Ruovesi).
Antikainen on esiintynyt mm. Ilya Gringoltsin, Nicholas Collonin, Anja Bihlmaierin, Torleif Thedeenin, Marko Ylösen sekä Réka Szilvayn kanssa.
Kaudella 23/24 Otto soittaa myös Oulu sinfonian, Mikkelin Kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin solistina.

Antikainen saavutti Kuopion viulukilpailussa kolmannen palkinnon 2020. Lisäksi hän on voittanut Juhani Heinonen viulukilpailun 2016 sekä saanut erikoispalkintoja Menuhin viulukilpailussa Genevessä 2018, sekä Carl Flesch viulukilpailussa 2023 Unkarissa.
Antikainen aloitti viulunsoiton Käpylän musiikkiopistossa Hannele Lehdon johdolla ja opiskeli vuosina 2012–18 Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Réka Szilvayn oppilaana. Sen jälkeen hän on opiskellut Berliinin Hochschule für Musik Hanns Eislerissa Antje Weithaasin johdolla ja Sibelius-Akatemiassa Cecilia Zilliacuksen johdolla. Viuluakatemiassa hänen opettajiaan ovat olleet Janne Malmivaara, Elina Vähälä ja Ilja Grubert. Tärkeitä opettajia mestarikursseilla ovat olleet mm. Ivry Gitlis, Menahem Pressler, Gerhard Schulz, Miriam Fried, ja Tuomas Haapanen. Antikainen soittaa Suomen Kulttuurirahaston lainaamalla Giovanni Battista Guadagnini-viululla vuodelta 1760.

Vuokko Lahtinen, alttoviulu

Kuopiossa syntynyt alttoviulisti Vuokko Lahtinen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa, Pariisin kansallisessa konservatoriossa ja Berliinin Universität der Künste -yliopistossa. Häntä on opastaneet mm. Tommi Aalto, Pirkko Simojoki, David Gaillard ja Wilfried Strehle, mestarikursseilla myös Nils Mönkemeyer, Tatjana Masurenko ja Pauline Sachse. Orkesterikokemusta Lahtinen on hankkinut Berliinin Filharmonikoissa, Tanskan kansallisorkesterissa ja pääkaupunkiseudun orkestereissa. Äänenjohtajan töissä hän on vieraillut Suomeen Kansallisoopperan orkesterissa, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa, sekä sooloalttoviulistina Turun filharmonisessa orkesterissa. Kamarimusiikki puhaltaa Lahtiseen elämän hengen. Sen lisäksi omat projektit sytyttävät: tällä hetkellä Lahtista kiinnostaa erityisesti osallistava ja maksuton konserttitoiminta, jota hän on harjoittanut esimerkiksi ukrainalaisen lastenteatteri Kalamburin kanssa, sekä yhteistyössä Helsinki Mission ja Punaisen Ristin kanssa. 

Ulla Knuuttila, alttoviulu

Kuopiolaislähtöinen Ulla Knuuttila on soittanut syksystä 2022 alkaen Helsingin kaupunginorkesterin alttoviulusektiossa. Opintoja hän suoritti pitkään ja hartaasti Sibelius-Akatemiassa sekä Frankfurtin, Berliinin ja Münchenin musiikkikorkeakouluissa, ja valmistui maisteriksi pääaineinaan solistinen alttoviulu sekä kamarimusiikki. Tärkeitä opettajia matkan varrella ovat olleet mm. Pirkko Simojoki, Roland Glassl, Andreas Willwohl sekä Eberhard Feltz.

Knuuttila nauttii päästessään tekemään monipuolisesti musiikkia erilaisissa kokoonpanoissa pienimmistä kamarimusiikkiyhtyeistä suurimpiin sinfoniaorkestereihin, ja hän esiintyykin säännöllisesti eri kokoonpanoissa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Knuuttila on saanut esitellä alttoviulua myös soolosoittimena mm. Oulu Sinfonian, Lapin kamariorkesterin sekä Tampere Filharmonian solistina. Erityinen paikka sydämestä löytyy myös vanhemmalle musiikille ja barokkialttoviulun pehmeälle äänelle.

Kuva: Anna Maria Viksten

Anna Westerlund, sello

Helsinkiläinen sellisti Anna Westerlund viimeistelee parhaillaan maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa professori Marko Ylösen johdolla. Muita tärkeitä opettajia ovat olleet mm. Itä-Helsingin musiikkiopistossa Taru Aarnio, Sibelius-Akatemiassa Timo Hanhinen ja Norjan valtiollisessa musiikkikorkeakoulussa Torleif Thedéen.

Ennen kaikkea omistautuneena kamarimuusikkona tunnettu Westerlund on tuttu kasvo suomalaisilla kamarimusiikkifestivaaleilla ja menestynyt kamariyhtyeineen mm. kansainvälisessä Savshinsky-kilpailussa Pietarissa 2017 ja Ilmari Hannikainen -kilpailussa Jyväskylässä 2020. Westerlundin vakikokoonpanoihin kuuluuva Trio Est (Fanny Söderström, piano ja Abel Puustinen, viulu) on viimeksi esiintynyt mm. Meidän festivaalilla sekä Kumpulan Kamarikonsertit- ja Klassinen Hietsu -konserttisarjoissa.

Vuoden 2018 Turun sellokilpailussa Westerlund oli yksi finalisteista, ja keväästä 2022 lähtien hän on Turun filharmonisen orkesterin jäsen. Westerlund on myös kysytty keikkalainen Helsingin orkestereissa sekä Tapiola Sinfoniettassa ja Lapin kamariorkesterissa.

Anna Westerlundin opintoja ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica -säätiö, Svenska Kulturfonden ja Wegelius-säätiö. Westerlundin soitin on Suomen Kulttuurirahaston omistama Claude Pierray -sello vuodelta 1714.

Pinja Nuñez, sello

Sellisti Pinja Nuñez esiintyy aktiivisesti sekä resitaalein että eri kamarimusiikkikokoonpanoissa. Nuñezin repertuaari ulottuu klassisen ja romantiikan ajan traditionaalisesta ohjelmistosta kantaesityksiin ja omiin sovituksiin sekä sävellyksiin. Nykymusiikin parissa hänellä on ilo työskennellä myös kamariyhtye Uusinnan jäsenenä. Orkesterimuusikkona Nuñez on työskennellyt mm. Radion Sinfoniaorkesterissa, Suomen Kansallisoopperan Orkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa sekä Tukholman Kuninkaallisissa Filharmonikoissa.

Vuodesta 2016 Nuñez on valmistanut taiteellista tohtorintutkintoaan Sibelius-Akatemian Docmus- tohtorikoulussa. Tohtorityössään Nuñez tutkii taiteen ja sitä ympäröivän yhteiskunnan suhdetta ja vuorovaikutusta sekä performatiivisuuden poliittisuutta erityisesti esiintyvän taiteilijan näkökulmasta.

Nuñezin taiteellista toimintaa ovat tukeneet muun muassa Suomen Kulttuurirahasto, Wihurin rahasto, Paulon Säätiö, Wegelius säätiö, Kordelinin säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö sekä Taideyliopiston tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen ohjausryhmä TTOR.

Helka Seppälä. kontrabasso

Kontrabasisti Helka Seppälä on monipuolinen kamarimuusikko, Lappeenrannan kaupunginorkesterin kontrabasson äänenjohtaja, opettaja sekä nykymusiikkiyhtye Kumaus Trion jäsen. Hän on intohimoinen musiikin moniottelija, joka nauttii roolistaan basson varressa mahdollisimman erilaisissa tilanteissa. Seppälä aloitti kontrabasson soiton 6-vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiperuskoulussa Lasse Lagercrantzin oppilaana. Rakkaus möreä-ääniseen soittimeen vei Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle ja edelleen Sibelius-Akatemian Taideyliopiston puolelle, josta hän valmistui musiikin maisteriksi keväällä 2021. Opettajina hänellä ovat olleet Panu Pärssinen, Kati Salovaara ja Juho Martikainen sekä vaihtovuotenaan Dresdenin Hochschule für Musik Carl Maria von Webernissä Benedikt Hübner. 

Orkesterimusiikin rinnalla Seppälän sydämessä läikähtävät erityisesti hetket kamarimusiikin parissa, niitä hetkiä hän on kokenut eritoten festivaaleilla mm. Kuhmon Kamarimusiikki, Helsingin juhlaviikot, Meidän Festivaali, Musica Nova Helsinki, Kaakon kamarimusiikki sekä Fiskars Summer Festival. Rakkaus festivaaleihin on yltänyt myös oman lappeenrantalaisen Kumaus-festivaalin perustamiseen sekä sen taiteellisena johtajana toimimiseen yhdessä  lyömäsoittaja Lauri Pekkarisen ja harmonikansoittaja Janne Valkeajoen kanssa vuodesta 2019 lähtien. Festivaalin rinnalle muodostui myös taiteellisesta johdosta koostuva Kumaus Trio, joka on kantaesittänyt lukuisia triolle tehtyjä teoksia. 

Seppälä valittiin vuonna 2021 Suomen kulttuurirahaston luotsaaman Taiteiden kesän yhdeksi taiteilijoista sekä vuonna 2022 Taideyliopiston kesän nuoreksi taiteilijaksi. Jälkimmäiseen liittyvän loppuunmyydyn ensikonserttinsa hän piti Musiikkitalon Organo-salissa syksyllä 2022. 

Opettajana Seppälä on toiminut Lappeenrannan sekä Itä-Helsingin musiikkiopistoissa. Lisäksi hän on valmentanut Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin, Helsingin Juniorjousten ja Sinfoniaorkesteri Vivon kontrabassosektioita sekä pitänyt kontrabasson mestarikurssia Kuhmon kamarimusiikissa. Kesästä 2023 hän opettanut kontrabassoa myös Joutsenon Taidekesän nuorten musiikkikurssilla. 

Seppälän kontrabasson soittoa ovat vuosien varrella tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Suomen kulttuurirahasto sekä Taike.

Aapo Järvinen, huilu ja taiteellinen johto

Aapo Järvinen on suomalainen huilisti. Hänen musiikillinen ja sitä mukaileva elämänpolkunsa on kulkenut Ala-Keiteleen musiikkiopistosta Helsingin ja Berliinin yliopistoelämän sykkeeseen, yritysten ja erehdysten kautta orkesterien sydämeen soolohuilujakkaralle, solistiksi, kamarimuusikoksi ja festivaalijohtajaksi. Mieleenpainuvimpia kokemuksia elämässä ja muusikoksi kasvamisessa ovat kuitenkin olleet kohtaamiset ja työskentely kollegoiden ja ystävien kanssa.

Järvinen on valmistunut musiikin maisteriksi sekä Sibelius-Akatemiasta että Berliinin Taideyliopistosta. Tärkeitä opettajia ovat olleet Marja Luiro, Rainer Risberg, Hanna Juutilainen, Mikael Helasvuo, Annette von Stackelberg sekä Hanna Kinnunen. Kenties suurin opettaja on ollut Berliini, josta muodostui toinen koti, ja jonka värikkyys ja omalaatuinen kauneus tekivät Järviseen lähtemättömän vaikutuksen.

Orkesterisoiton lisäksi kamarimusiikilla on aina ollut erityinen paikka Järvisen sydämessä. Hän on soittanut lukuisilla festivaaleilla ympäri Eurooppaa, ja vuonna 2019 oli aika perustaa oma, Toivakan kamarimusiikkifestivaali, yhdessä pianisti Fanny Södeströmin kanssa.

Muusikon työn ohella Järvinen harrastaa kiipeilyä, juoksemista ja jumppaamista olohuoneessa. Hänen mielipuuhaansa on luonnossa liikkuminen yhdessä Toivo-koiransa kanssa.

Gil Agababa-Shaked, klarinetti

Gil Agababa-Shaked on toiminut Jyväskylä Sinfonian sooloklarinetistina vuodesta 2016. Tätä ennen hän soitti Saksassa Kielin Filharmoniassa ja Bonnin Filharmonisessa orkesterissa.

Gil opiskeli Kölnin Musiikin ja tanssin korkeakoulussa sekä Suomessa Sibelius-Akatemiassa. Opiskellessaan hänelle myönnettiin useita stipendejä ja palkintoja, mm. Lions Clubilta ja Amerikka-Israelin kulttuurirahastosta. Hän soitti kisällinä Suomen kansallisoopperan orkesterissa. Nykyään hän toimii oman työnsä ohella sijaisena mm. Suomen Radion sinfoniaorkesterissa sekä muissa suomalaisissa orkestereissa.

Orkesterisoiton lisäksi Gil Agababa-Shaked on aktiivinen kamarimuusikko. Hän soittaa perustamassaan Helsinki-triossa. Trio sai Saksan kulttuuriministeriöltä levytysapurahan kaudelle 2022–2023. Jo kahdentoista vuoden ajan Gil on opettanut järjestämillään klarinetin mestarikursseilla ”Kultursommer Arnsbergissa” Saksassa.

Hilda Kunnola, harppu

Kuusistosta lähtöisin oleva Hilda Kunnola on Helsinkiläinen harpisti, joka viimeistelee maisterintutkintoaan Sibelius-Akatemiassa Stefania Saglietti Couton johdolla.

Aikaisempia opintojaan Hilda on suorittanut Sibelius-Akatemiassa Päivi Severeiden, Emmanuel Ceyssonin, sekä Freiburgin Konservatoriolla Kirsten Ecken opissa.

Kunnolaa on kuultu kamarimuusikkona mm. Kamarikesä-festivaalilla, Helsinki Chamber Music Festivaalilla, Toivakan kamarimusiikkifestivaalilla, RADALLA festivaalilla, sekä Luosto Soi! -festivaalilla. Orkesterimuusikkona hän on keikkaillut muun muassa Radion sinfoniaorkesterin, Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Sinfonia Lahden ja sijaisena Turun Filharmonisen orkesterin riveissä.

Vuonna 2022 Kunnolaa kuultiin solistina Sinfonia Lahdessa yhdessä Aapo Järvisen kanssa, ja keväällä 2019 hän debytoi Radion sinfoniaorkesterin nuorena solistina. Samana vuonna hänet valittiin yhdeksi Pro-Musica säätiön Vuoden nuorista muusikoista.

Vuonna 2023 Hilda työskenteli harpistina Suomen Kansallisteatterilla näytelmässä Nuoret Idealistit, sekä palkittiin kolmanneksi Helsingin Harppukilpailuissa.

Hilda on osana NAKOMA yhtyettä ja trio UTU:n harpisti. Musiikin lisäksi hän on innokas maalaaja ja uusien käsityöprojektien aloittaja.

fanny15-fb.jpg

Fanny Söderström, piano ja taiteellinen johto

Syvällisyys, rehellisyys, yhteys. Nämä kolme olemisen peruselementtiä ovat kannatelleet Fanny Söderströmiä kohti musiikin ydintä aina siitä lähtien, kun hän kolmevuotiaana onnistui taikomaan pianostaan ensimmäisen merkityksellisen äänen. Sillä hetkellä nuottiviivastosta tuli hänen aapisensa, pianonkoskettimista satukirjat ja suurista sävellyksistä itseilmaisun väline, jolla voi siirtää ajatuksia ja liikuttaa jopa tuhansia ihmisiä yhtä aikaa – sanaakaan sanomatta.

Söderströmin vaikutussäde ulottuu kotimaasta Kaukoitään ja Pohjois-Amerikkaan. Sooloresitaaleja hän on soittanut esimerkiksi Detmoldissa, Tukholmassa ja Berliinissä. Kamarimusiikkia mm. Montrealissa ja useissa Kiinan kaupungeissa. Koska Söderströmin inspiraatio syttyy kirkkaaksi myös yhteisestä musisoinnista, hän on aktiivisesti luonut uusia yhteistöjä ympärilleen. Vuonna 2011 hän perusti uuden sinfoniaorkesterin, Oma Orchestran ja vuonna 2019 yhdessä Aapo Järvisen kanssa kamarimusiikkifestivaalin Toivakkaan. Vakituisesti hän esiintyy Trio Est -yhtyeessä yhdessä viulisti Abel Puustisen ja sellisti Anna Westerlundin kanssa.

Opintonsa Söderström aloitti Itä-Helsingin musiikkiopistossa ja viimeisteli Sibelius-Akatemiassa Tuija Hakkilan ja Antti Hotin johdolla. Tällä hetkellä hän lopettelee maisteriopintoja Berliinin Taideyliopistossa professori Björn Lehmannin johdolla. Kilpailumenestystä Söderström on saanut sijoittumalla toiseksi vuoden 2017 Tampereen pianokilpailussa sekä vuoden 2018 Helsinki Lied -kilpailussa. Hän on myös esiintynyt laajasti ympäri Suomen festivaalikarttaa, kuten PianoEspoossa, Meidän Festivaalilla, Mäntän musiikkijuhlilla, Helsingin Juhlaviikoilla, Kamarikesässä ja Viitasaaren Musiikin aika -festivaalilla sekä soittanut Kuopion kaupunginorkesterin, Saimaa Sinfoniettan, Tampere Filharmonian ja Jyväskylä Sinfonian solistina. Keväällä 2022 hän esitti Radion Sinfonianorkesterin konsertissa Beethovenin kolmoiskonserton yhdessä sellisti Senja Rummukaisen ja viulisti Otto Antikaisen kanssa.

Kuva: Ville Hautakangas

Kuva: Ville Hautakangas

Sauli Lämsä, piano

Sauli Lämsä on valmistunut musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta (2017), jossa hän opiskeli Margit Rahkosen johdolla, sekä musiikkipedagogiksi Savonia- ammattikorkeakoulusta (2013), jossa hän opiskeli Kirsti Huttusen johdolla.

Sauli on esiintynyt Suomessa soolokonsertein, sekä myös kamarimusiikki- ja liedpianistina. Pianonsoiton lehtorin virassa hän on työskennellyt elokuusta 2018 lähtien Vantaan musiikkiopistossa.

Hänet on palkittu useissa pianokilpailuissa.

Piia Komsi, sopraano

Koloratuurisopraano Piia Komsin ääni on harvinaislaatuinen niin rekisterin laajuuden, sointivärien kirjon, dynaamisen skaalan kuin ilmiömäisen notkeudenkin osalta. Harvinaisen laajan ohjelmistonsa barokista nykymusiikkiin ja syvällisen muusikkoutensa ansiosta hän on kansainvälisesti kysytty sopraano, ja monet nykysäveltäjät ovat kirjoittaneet teoksia hänen äänelleen. Sellistinä muusikonuransa aloittanut Piia Komsi esiintyy myös maailman ainoana koloratuurisopraanosellistinä samaan aikaan sekä laulaen että soittaen hänelle sävellettyjä teoksia.

Saga Söderström, laulu

Saga Söderström (s. 1997) on Helsinkiläinen laulaja, käyrätorvisti, musiikintekijä ja musiikkipedagogi. Hän on opiskellut laulua, käyrätorvensoittoa ja pedagogiikkaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2016 lähtien ja valmistunut musiikin kandidaatiksi vuonna 2020. Tällä hetkellä opinnot jatkuvat maisterivaiheen opintojen parissa.

Laulajana Söderström tunnetaan erityisesti Syskofrenia -yhtyeen solistina ja taiteellisena tuottajana sekä erilaisista lastenmusiikkikokoonpanoista. Hän on toiminut mm. Kaustinen Folk Music Festivalin lastenteltan vastuuhenkilönä ja teltalla esiintyvän Tradilinnut -kokoonpanon jäsenenä vuodesta 2017 asti. Söderström on säveltänyt ja sanoittanut paljon uutta lastenmusiikkia, jota kuullaan myös tällä festivaalilla. Käyrätorvistina Söderström on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfonietan ja Sinfonia Lahden konserteissa. Hän on myös levyttänyt Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin solistina tammikuussa 2021.

Söderströmille tärkeää musiikin tekemisessä ja esittämisessä on musiikin ainutlaatuinen kokemuksellisuus, yhteys kanssamuusikoiden ja yleisön kanssa sekä kaikkien toivottaminen tervetulleeksi taiteen äärelle.

Valtteri Kiviniemi, laulu ja kosketimet

Valtteri Kiviniemi (s.1996) on helsinkiläinen laulaja, laulupedagogi ja musiikintekijä. Hän on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2023. Valtteri on heittäytyvä ja valovoimainen esiintyjä. Hän pitää huolen, että yleisö viihtyy! 

Arja Koriseva, laulu

Kiintotähti Arja Koriseva on viihdyttänyt suomalaisia tanssilavoilla, konserttisaleissa, teatteriareenoilla ja televisiossa jo 30 vuotta.

Arjan karisma, monipuolisuus sekä aito rakkaus työtään ja yleisöään kohtaan ovat elementtejä, jotka mahdollistavat työn viihteen parissa vielä pitkään.

Tulevaisuudessa hän haluaa kohdata yhä uusia ja mielenkiintoisia haasteita musiikin ja teatterin maailmasta. Myös uusien artistien ja esiintyjien koulutus siintelee tulevaisuuden haasteena. Intoa, tulta ja rakkautta tehdä tätä hienoa työtä siis riittää myös jatkossa!